Szkolenie dla:
Termin:
Od 20.10.2025 do 23.02.2026
Czas trwania: 30h
15 spotkań po 90 minut
FERS 2
Szkolenie jest realizowane w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.
Zajęcia są nastawione na poszerzenie umiejętności komunikacji w języku angielskim w tematach związanych z technologią żywności i dietetyką, szczególnie w kontekście pracy naukowej oraz pracy ze studentami. Kurs czerpie zarówno z podręczników do języka specjalistycznego, jak i materiałów z języka ogólnego (ale dotyczących szeroko pojętej tematyki kursu), rozszerzając możliwość dyskusji i aktywnego rozwijania umiejętności. Lektor stawia na zróżnicowane metody przekazywania i utrwalania materiału, ze szczególnym naciskiem na pracę w parach i pracę w grupach, aby nie tylko uatrakcyjnić zajęcia, ale także w jak najpełniejszy sposób imitować komunikację zawodową w języku angielskim. Lektor stawia na przyjazną atmosferę na zajęciach, stymulującą zapamiętywanie materiału. Lektor stara się, aby przedstawiany na zajęciach materiał był utrwalany w naturalnej komunikacji (scenki, dyskusja, praca w parach i grupach z podziałem na role, a także liczne gry i dodatkowe aktywności stymulujące zapamiętywanie). Materiał jest regularnie powtarzany i podsumowywany. Lektor korzysta również z licznych narzędzi e-learningowych, takich jak narzędzia Google, Kahoot czy Quizlet.
Program szkolenia:
-
Praca naukowa i zawody w technologii żywności i dietetyce – część I.
-
Tytuły naukowe, edukacja i kwalifikacje w obszarze technologii żywności i dietetyki – część II.
-
Podstawowe słownictwo dotyczące technologii żywności i dietetyki.
-
Kategorie żywności: owoce, warzywa i przetwory – słownictwo.
-
Kategorie żywności: przetwory mleczne, zboża i przetwory zbożowe, wyroby piekarniczo-cukiernicze.
-
Współpraca naukowa w projektach dotyczących żywności i dietetyki.
-
Praca nad projektem międzynarodowym – dyskusja.
-
Dietetyka i żywienie – rozwinięcie słownictwa.
-
Zasady żywienia człowieka. Układanie diet – dyskusja i ćwiczenia.
-
Technologia żywności i dietetyka a gospodarka. Rynek produktów związanych ze zdrowym żywieniem.
-
Produkcja żywności – słownictwo i dyskusja.
-
Technologia żywności i dietetyka a anatomia człowieka. Budowa układów i ich funkcje.
-
Dyskusja: anatomia człowieka a zdrowe żywienie. Budowa ludzkiego ciała.
-
Narzędzia diagnostyczne, laboratoryjne i medyczne w technologii żywności i dietetyce.
-
Innowacje i nowe technologie w technologii żywności i dietetyce. Popularyzacja nauki. Pseudonauka i fake newsy. Powtórzenie materiału – gry i ćwiczenia.
Prowadzący szkolenie:
Jakub Sajkowski
Kiedy:
20 października 2025 r. 10:45 - 12:15 (poniedziałek)
27 października 2025 r. 10:45 - 12:15 (poniedziałek)
03 listopada 2025 r. 10:45 - 12:15 (poniedziałek)
17 listopada 2025 r. 10:45 - 12:15 (poniedziałek)
24 listopada 2025 r. 10:45 - 12:15 (poniedziałek)
01 grudnia 2025 r. 10:45 - 12:15 (poniedziałek)
08 grudnia 2025 r. 10:45 - 12:15 (poniedziałek)
15 grudnia 2025 r. 10:45 - 12:15 (poniedziałek)
12 stycznia 2026 r. 10:45 - 12:15 (poniedziałek)
19 stycznia 2026 r. 10:45 - 12:15 (poniedziałek)
26 stycznia 2026 r. 10:45 - 12:15 (poniedziałek)
02 lutego 2026 r. 10:45 - 12:15 (poniedziałek)
09 lutego 2026 r. 10:45 - 12:15 (poniedziałek)
16 lutego 2026 r. 10:45 - 12:15 (poniedziałek)
23 lutego 2026 r. 10:45 - 12:15 (poniedziałek)
Gdzie:
Szkolenie w formie stacjonarnej, Budynek Wydziału Leśnego i Technologii Drewna, III piętro s. 332.
Zapisy:
FORMULARZ REKRUTACYJNY - Formularz zgłoszeniowy będzie dostępny od 29 września 2025 r. od godziny 09:00